Kennis

Is de aanbestedingspraktijk eigenlijk wel gebaat bij aanvullende rechtsbescherming?

Op 15 juli 2019 heeft staatssecretaris Keijzer (EZK) de resultaten van het door KWINK groep uitgevoerde onderzoek naar de rechtsbescherming bij aanbesteden naar de Tweede Kamer gezonden. In haar brief formuleert de staatssecretaris tevens haar beleidsconclusies en voorgenomen maatregelen.

De conclusies van de staatssecretaris en haar voorgenomen beleidsmaatregelen sluiten grotendeels aan bij het uitgebreide artikel dat wij onlangs schreven over de vraag of de rechtsbescherming bij aanbestedingen tekortschiet en of de aanbestedingspraktijk wel gebaat is bij aanvullende rechtsbescherming. Het artikel zal worden gepubliceerd in het augustusnummer van het Tijdschrift voor Bouwrecht van het IBR.

Uit het onderzoek van KWINK groep volgt allereerst dat ondernemers een stuk minder positief zijn over de rechtsbescherming bij aanbestedingen dan aanbestedende diensten. Daarnaast geeft het onderzoek naar de rechtsbescherming bij aanbesteden inzicht in een viertal concrete problemen:

Mede gelet op deze vier problemen, zal de staatssecretaris zes beleidsmaatregelen treffen, die als volgt kunnen worden samengevat:

Uit de kamerbrief kan worden afgeleid dat de staatssecretaris met deze beleidsmaatregelen streeft naar een situatie waarin er evenwicht bestaat tussen enerzijds het recht van een individuele belanghebbende om een kans te behouden op gunning van een opdracht, en anderzijds het maatschappelijke belang bij een spoedige definitieve opdrachtverlening en het belang van de partij aan wie een opdracht is gegund op vertrouwelijkheid en rechtszekerheid.

Klik hier voor het rapport van het onderzoek naar de rechtsbescherming bij aanbesteden en beleidsconclusies van de staatssecretaris.

Co-auteur: mr. G.J. Huith

Expertteams

Thema's

Auteurs

/site/assets/files/1065/sanne-groenwold.jpg

mr. Sanne Groenwold

advocaat

+31 (0)6 23585230
h